Welke kosten kan je als zelfstandige inbrengen als je van thuis uit blijft werken?

Thuiswerken: ook naast de corona pandemie is het een vaste waarde voor vele zelfstandigen. Maar wist je dat je de kosten verbonden aan jouw home office ook kan inbrengen? Of je nu af en toe paperassen in orde brengt aan de keukentafel of full time in een volwaardig thuiskantoor werkt, kan je volgende drie zaken aangeven als aftrekbare onkosten:

1. Kantoorgerei -en inrichtingen

Een ergonomische bureaustoel zodat je lange dagen kan kloppen zonder rugklachten? Of een mooi schilderij als finishing touch voor jouw thuiskantoor? Deze kosten zijn 100% aftrekbaar!

Om na te gaan of je zulke kosten voor 100% mag inbrengen, moet je jezelf steeds volgende vraag stellen: “Gebruik ik deze aankoop enkel voor professionele doeleinden?”. Dit moet je namelijk steeds kunnen bewijzen. Indien de fiscus langskomt en het schilderij bijvoorbeeld boven het bed hangt, zal het niet aanvaard worden dat dit werd ingebracht als beroepskost. 

Tip: Doe je een grotere aankoop, zoals bijvoorbeeld een smartphone of computer? Dan kan je deze kosten afschrijven op basis van hun levensduur. 

 

2. Vaste kosten zoals verwarming of elecktriciteit

Dagelijks de computer opladen en ervoor zorgen dat jouw kantoor steeds lekker warm is, zijn uiteraard ook beroepsgerelateerde kosten. Betekent dit dat je de hele energiefactuur kan inbrengen? Helaas niet! Het deel dat je inbrengt van deze factuur moet in verhouding zijn met het gedeelte van jouw woning dat je gebruikt voor jouw zaak. 

Het exacte percentage bespreek je best even met een boekhouder, maar stel dat je een appartement hebt van 100m² met daarin een kantoor van 10m², dan kan je 10% inbrengen. 

 

3. Eten & drinken

Om goed te werken, hebben ondernemers brandstof nodig in de vorm van koffie, thee, snacks en noem maar op. Ook deze kosten kunnen beschouwd worden als beroepskosten indien ze ook effectief enkel gemaakt worden voor professioneel gebruik. De koekjes voor tijdens de familiale koffieklets horen daar dus niet bij! 

Bestel je op een drukke werkdag graag een afhaalmaaltijd die thuis wordt bezorgd? Dan kan je deze kost voor 50% inbrengen. Of je kan jouw home office even verlaten en genieten van een restaurantbezoek. Benieuwd hoe het ook alweer zat met de aftrekbaarheid van restaurantkosten? Je leest het hier

Mis onze laatste updates niet.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief. Wij houden je op de hoogte.

Ondernemers lezen ook

Stuur laatbetalers in één klik een friendly reminder via de TOCO-app

Elke ondernemer krijgt wel eens te maken met laatbetalers. Vervelend, maar makkelijk op te lossen door tijdig een reminder te versturen. Jouw klanten zullen je bovendien ook dankbaar zijn, omdat zij zo geen onnodige extra fee wegens laattijdige betaling riskeren. Maar is dat dan nóg iets extra om in de gaten te houden? No worries! TOCO brengt je tijdig op de hoogte en vergemakkelijkt het proces.

Lees meer

TOCO zelf testen?

Boek een persoonlijke demo. Of neem de shortcut en probeer TOCO vandaag nog uit. We doen je 90 dagen cadeau, zonder verplichtingen of kredietkaartgegevens.

Je startscherm is een feed met alle laatste transacties, communicatie en documenten. Zo behoud je het overzicht.