Ondernemersapp TOCO biedt als eerste fintech betaaloptie voor B2B klanten zonder tussenkomst bank

TOCO benut als eerste bedrijf in België de volledige PSD2-vergunning. Hiermee bieden zij hun klanten een geïntegreerde oplossing voor al hun administratieve en financiële activiteiten.

Voorheen was dit niet mogelijk omdat het recht op inzicht in bankrekeningen en uitvoer van betalingen exclusief bij de banken lag, waardoor onder andere fintech-ondernemingen beperkt waren in hun innovatiemogelijkheden. TOCO ontving op 9juni 2020 als een van de eerste B2B fintechs zonder link met een grootbank de PSD2-vergunning van De Nationale Bank van België (NBB). De vergunning bestaat uit twee componenten: rekeninginformatie ophalen en betaaloplossingen bieden. TOCO is het eerste bedrijf in België die de volledige scope van de PSD2 vergunning aan KMO-ondernemingen en zelfstandigen aanbiedt.

Philippe Kimpe, CEO en oprichter TOCO (Together Connected): TOCO is een nieuwe onmisbare applicatie voor ondernemers. Je volgt er je financiële administratie mee op de voet. Je verschillende bankrekeningen worden samengebracht in één portaal waar ook al je documenten, facturen, transacties en gegevens over je boekhouding terug te vinden zijn. “We halen de complexiteit van boekhouden weg door het financieel beheer van jouw onderneming in 1 handige applicatie aan te bieden.

Philippe Kimpe (39) was hoofd van de IT-afdeling in een vooraanstaand accountancy kantoor toen hij het concept bedacht. “We kregen hier zo veel positieve reacties op, dat ik besloot mijn job op te geven en er volledig voor te gaan”, zegt Philippe. Samen met The Glue (het fintech bedrijf van Jurgen Ingels en Stefan Dierckx) ontwikkelde hij een softwareplatform waarin ondernemers al hun financiële gegevens, gaande van facturatie, over bankgegevens tot boekhouding in kunnen samenbrengen en beheren.

In februari 2019 richtte Philippe Kimpe het bedrijf TOCO op samen met Veroniek Willen (COO) en Sven Beauprez (CTO). “Veroniek heeft een verleden als consultant in de banksector, Sven heeft dan weer rijke ervaring als software architect. Deze mooie cocktail van accounting, bank en technologie maakt dat TOCO meteen een snelle vlucht neemt. Bovendien zijn we, met een gemiddelde leeftijd van 35, geen jonge twintigers meer die ergens op een zolderkamer een start-up uit de grond stampen, maar drie experten met heel wat ervaring.”

 

Nieuwe Europese wetgeving

Door invoering van de Europese PSD2-betaalrichtlijn, die sinds 19 februari 2019 van kracht is, ligt nu de controle over bankdata en betaaloplossingen bij de consument.

De PSD2 wetgeving verplicht de banken immers om aan softwarebouwers toegang te geven tot de rekeningen van hun gebruikers als de gebruiker daar toestemming voor geeft. Die toestemming kan gaan over het ophalen van de rekeninginformatie maar ook over het initiëren van betalingen. Om deze functionaliteiten in België aan te bieden heb je een licentie nodig van de Nationale Bank. Tot nu toe werden nog maar een handvol van zulke licenties toegekend.

TOCO behaalde deze licentie op 9 juni 2020, waardoor we de app kunnen voorzien van volledig automatische koppelingen met alle banken. TOCO is een van de weinige fintech ondernemingen die een volledige vergunning heeft gekregen van de NBB, voor zowel rekeninginformatie als betalingsinitiatie. Omdat het gaat over financiële data, doet de NBB een grondige screening omtrent governance, risicobeheer en IT-security. TOCO voldoet aan al deze eisen en wordt vanaf nu ook door NBB gereguleerd en gecontroleerd. Dit betekent dat we moeten voldoen aan de financiële wetgeving die van toepassing is op Europese betalingsinstellingen. Als fintech moet je dus behoorlijk wat bancaire en financiële kennis in huis hebben.

De PSD2 wetgeving was nodig om de innovatie in de financiële sector te stimuleren. TOCO heeft een innovatieve oplossing ontwikkeld waarmee alle administratieve en financiële handelingen in één app op een efficiënte manier worden aangeboden.

 

All-in-one oplossing

Nu deze licentie binnen is, zal je binnenkort met TOCO het saldo van al je rekeningen bij verschillende banken tegelijk kunnen raadplegen. Ook kan je betalingen bij verschillende banken uitvoeren vanop 1 portaal. “Tegenwoordig wordt alles digitaal, waardoor je 5 verschillende softwaretoepassingen nodig hebt met dito aantal paswoorden. Met TOCO willen we echter een all-in-one oplossing bieden. Het fungeert als je financiële kompas.

 

Snelle groei

Sinds haar start in februari 2019 is TOCO al gegroeid naar een team van 11 medewerkers. Een bewuste strategie volgens Philippe: “In de fintech sector is snelheid heel belangrijk. Gezien de nieuwe wetgeving heeft het geen zin om te wachten. We willen er echt bovenop zitten.”

“Op korte termijn willen we vooral een kwalitatieve software op de Belgische markt brengen die echt ‘maniakaal’ correct functioneert, om op die manier de thuismarkt voor ons te winnen. Verder is ons product ook meteen inzetbaar in de rest van Europa. Zo hebben we al gesprekken gehad met landen als het VK, Nederland, Frankrijk, Duitsland, Finland en Italië.”

 

Initiële erkenning

Op basis van de initieel aangeboden functionaliteit is er vanuit de markt al zeer positief gereageerd op de mogelijkheden die TOCO biedt om de ondernemers te ontzorgen. “Zo heeft TOCO een exclusief partnership met Wolters Kluwer die onze software verdeelt naar haar accountants klanten” -Voegt Philippe Kimpe eraan toe. TOCO werd ook voor de tweede keer 2x genomineerd voor de Data News Awards.

 

Over TOCO

TOCO is het financiële kompas dat jouw bedrijf op koers houdt. Sterk in al z’n eenvoud. TOCO ondersteunt KMO’s in hun dagelijkse administratie en communicatie. Tegenwoordig zijn er veel tools die de ellende van de financiële administratie verlichten. Het kan echter een uitdaging zijn om ze samen te laten werken. We doorbreken de standaard en verleggen de grenzen van de financiële administratie.

Als ondernemer gebruiku TOCO om documenten op te laden en te delen met uw accountant. Maar ook facturen opmaken, herkennen, betalen én verwerken gaat moeiteloos. Vanuit 1 applicatie connecteer je met al jouw dienstverleners zoals je bank, accountant, overheid en sociale secretariaat. TOCO integreert naadloos met Silverfin.

Ben je accountant, dan heb je voortaan slechts één platform nodig waarmee je met al jouw klanten connecteert. Vermijd kwartaalstress dankzij de continue instroom aan werkklare informatie. Repetitieve taken worden geautomatiseerd, voor meer tijd voor advies. Op maat van jouw klanten, alleen zo wordt je een gewaardeerd zakenpartner.

TOCO is een uniek ecosysteem dat partners, gegevens en software van derden met elkaar verbindt. TOCO is een Gentse startup ontstaan uit de accountancy sector en gesteund door een technologiebedrijf.
TOCO bestaat uit een divers team van professionals met achtergronden in accounting, banking, IT en betalingsoplossingen.

Als onderdeel van een groot ecosysteem en netwerk heeft TOCO toegang tot bevestigde solution providers in de markt (Silverfin, Bright Analytics, boekhoudsystemen…) en tot financiële dienstverleners (accountants, banken, payroll-providers,…).

TOCO wordt ondersteund door twee sterk verbonden ondernemers met een bewezen staat van dienst:

Jurgen Ingels – Oprichter van Clear2Pay

Stefan Dierckx – Oprichter en CEO van Projective

Voor meer informatie kunt www.TOCO.eu raadplegen en ons volgen op Facebook, LinkedIn en Instagram.

Contact:

Philippe Kimpe, CEO
philippe.kimpe@toco.eu +32 475494249

Mis onze laatste updates niet.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief. Wij houden je op de hoogte.

Verkoopfacturen

Velen van jullie maken ondertussen hun verkoopfacturen via het TOCO platform. Jullie stuurden ons verschillende suggesties ter verbetering.

Lees meer

Waardevolle tips voor zelfstandigen

Je eigen baas zijn kan geweldig zijn! Je mag zelf kiezen aan welke projecten je wilt werken, je hebt een zekere flexibiliteit in het bepalen van je eigen werktijden, je kan je eigen richting uit gaan. Met die vrijheid komt ook verantwoordelijkheid, want plots heb je geen organisatie meer waarop je kan terugvallen om praktische zaken voor je te regelen.

Lees meer

TOCO zelf testen?

Boek een persoonlijke demo. Of neem de shortcut en probeer TOCO vandaag nog uit. We doen je 90 dagen cadeau, zonder verplichtingen of kredietkaartgegevens.

Je startscherm is een feed met alle laatste transacties, communicatie en documenten. Zo behoud je het overzicht.