Is boekhouden het nieuwe boekhouden?

De betekenis, of beter, de bestaansreden van boekhouden wordt vandaag op verschillende manier begrepen en ervaren. Wat soms het belang ervan een beetje ondermijnt.

Elke belangrijke wetenschap of vakgebied heeft een solide basis en vaak een rijke geschiedenis. Ook boekhouden, dat geen moderne uitvinding is, zoals velen denken, is waarschijnlijk meer dan 5000 jaar geleden ontstaan. Dit maakt het een van de oudste menselijke uitvindingen.

Algemeen wordt echter aangenomen dat het moderne boekhouden is ontstaan in Venetië, een stadshaven in de Middellandse Zee. Toen, een epicentrum voor groei in Zuid-Europa. In 1494 vond Luca Pacioli de tijd rijp om als ondernemer zijn financiële situatie écht te kunnen inschatten, goed op te volgen en bij te sturen. Zijn methode werd snel de basis voor de besluitvorming van de vele Venetiaanse kooplui. Pacioli’s werkwijze werd hun kompas, op en naast het water. Overal. Altijd.

Wat is er vandaag aan de hand in boekhoudland?

Vandaag is een boekhouding zelden volledig bijgewerkt, en dat is niet zoals het ooit bedoeld was. Nu ja, alles verandert en dat hoort zo, op die manier geraken we nog ergens. Maar tegenwoordig zien veel bedrijven, en dan vooral kleinere bedrijven, hun boekhouding als een noodzakelijk kwaad dat in de eerste plaats bestaat voor belastingsdoeleinden. Tevens wordt er naast de boekhouding vaak nog een aparte, “interne boekhouding” gebruikt. Dat zal dan veelal een Excel spreadsheet zijn om het bedrijf cijfermatig op te volgen. Simpelweg omdat de boekhouding niet goed genoeg is, of misschien niet gebruiksvriendelijk genoeg is om als basis voor besluitvorming te gebruiken.

Met een achteroplopende boekhouding en de cijfers van vorige maand, of zelfs vorig kwartaal, is het nu eenmaal niet eenvoudig om de juiste beslissingen te nemen en betrouwbare prognoses te maken.

Ga het even voor jezelf na – Heb jij meteen een antwoord op volgende vragen?

  • Het resultaat: hoe gaat het op dit exacte moment met je bedrijf?
  • Liquiditeit: is er voldoende geld?
  • Kerncijfers: zitten we op koers?
  • Traceerbaarheid: ben je in staat om alle zakelijke feiten en genomen beslissingen af te leiden? En zie je deze ook effectief in je cijfers?

Misschien haalt u wel een aantal, op het eerste zicht, bruikbare cijfers uit uw jaarrekening of andere rapportages die achteraf zijn opgesteld, zelf ken ik evenwel geen platform dat toelaat om strategische keuzes te maken vanuit helder inzicht. Net daarom houden we TOCO straks boven de doopvont.

Beslissen op basis van real-time gegevens

In plaats van u als ondernemer te laten leiden door de waan van de dag, staat u maar beter aan het roer van uw bedrijf met een betrouwbaar kompas bij de hand. Alleen zo kan efficiënt en toekomstgericht ondernemen. Door alle documenten en uw financiële processen te digitaliseren en te automatiseren worden doorlooptijden sterk verminderd en in veel gevallen zelfs geëlimineerd. Met TOCO volg je jouw bedrijf in real-time, mét gevalideerde Silverfincijfers. Het vervangt dus de aparte, “interne boekhouding”, precies zoals Pacioli het voor ogen had in 1494.

Recente blogposts

Delen

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn

Inhoudsopgave

Is boekhouden het nieuwe boekhouden?

Mis onze laatste updates niet.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief. Wij houden je op de hoogte.

Verkoopfacturen

Velen van jullie maken ondertussen hun verkoopfacturen via het TOCO platform. Jullie stuurden ons verschillende suggesties ter verbetering.

Lees meer

Waardevolle tips voor zelfstandigen

Je eigen baas zijn kan geweldig zijn! Je mag zelf kiezen aan welke projecten je wilt werken, je hebt een zekere flexibiliteit in het bepalen van je eigen werktijden, je kan je eigen richting uit gaan. Met die vrijheid komt ook verantwoordelijkheid, want plots heb je geen organisatie meer waarop je kan terugvallen om praktische zaken voor je te regelen.

Lees meer

TOCO zelf testen?

Boek een persoonlijke demo. Of neem de shortcut en probeer TOCO vandaag nog uit. We doen je 90 dagen cadeau, zonder verplichtingen of kredietkaartgegevens.

Je startscherm is een feed met alle laatste transacties, communicatie en documenten. Zo behoud je het overzicht.