PSD2 geeft u de controle over uw financiële gegevens

Hi, mijn naam is Veroniek Willen en ik ben verantwoordelijk voor de Operations binnen TOCO.

Over PSD2 (Payment Service Directive) is al veel gezegd en geschreven. Zeker voor uw financiële dienstverleners, zoals banken en boekhouders, is het al langer een populair gespreksonderwerp. Maar wat betekent het concreet voor u als ondernemer, nu stilaan de eerste toepassingen van PSD2 op de markt gelanceerd worden?

Een kader om financiële data te delen

PSD2 is een Europese regelgeving, en dus van toepassing op alle Europese banken. De regelgeving verplicht de banken om rekeninginformatie en betalingen open te stellen wanneer u als rekeninghouder daar toestemming voor geeft. U kan deze toestemming enkel geven aan partijen die een licentie hebben bij de Nationale Bank. Deze licentie wordt pas verleend na een grondig onderzoek van de interne organisatie, compliance en IT beveiliging. De partijen voldoen hiermee dus aan strenge voorwaarden met betrekking tot de beveiliging van uw data.

Uw financiële administratie wordt een stuk efficiënter

“Cash is King” luidt het spreekwoord en duidt aan dat uw cashpositie het kloppende hart van uw bedrijf moet zijn. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan.

Om uw administratie te doen gebruikt u typisch een digitaal archief waar u alle belangrijke documenten (van aankoop/verkoopfacturen tot bedrijfsdocumenten) verzamelt. Als u een betaling wilt doen of wilt weten of een verkoopfactuur betaald is, zal u uw bankapplicatie(s) openen. En ten laatste op het einde van het kwartaal zorgt u ervoor dat alles bij de boekhouder terecht komt.

Uw financiële gegevens zitten verspreid over uw archief, uw bankapplicatie en de boekhouding. Iedereen die al eens een cash- of budgetprognose heeft proberen te maken, weet hoe uitdagend het is om gegevens vanuit deze verschillende bronnen samen te brengen.

Met PSD2 wordt het niet alleen mogelijk om eindelijk uw bankinformatie te koppelen aan uw documenten, maar ook om vanuit uw documenten direct een betaling te verrichten. U kan eveneens uw bankgegevens delen met uw boekhouder, zodat deze data ook gekoppeld worden aan uw boekhouding.

Met TOCO hoeft u niet te wachten op PSD2 – Centraliseer uw financiële administratie nu al.

PSD2 biedt talrijke voordelen voor u als ondernemer, maar tot nu toe zien we een trage adoptie. Ook al is de wetgeving van toepassing sinds september 2019, er zijn weinig banken klaar om kwalitatieve data te leveren en het aantal partijen die oplossingen aanbieden is beperkt.

Met TOCO kan je nu al genieten van de voordelen in afwachting van PSD2. De voorloper van PSD2 is CODA (gecodeerde dagafschriften) en deze CODA bestanden worden meestal al verwerkt in jouw boekhouding. Met TOCO kan je CODA bestanden nu zelf consulteren. Zo heb je altijd in één oogopslag een zicht op je cash positie en banktransacties.

Betalingen van facturen kun je in TOCO doen door middel van een QR code. Deze QR code werkt bij KBC, Belfius en Bunq. Zo hoef je niet alle betalingsgegevens van je factuur over te typen in je bankapplicatie.

En bovendien stuur je heel makkelijk je documenten door naar je boekhouder zodat je boekhouding altijd up to date staat.

De voordelen op een rijtje

 • PSD2 is een Europese regelgeving, en dus van toepassing op alle Europese banken.
 • Als ondernemer geeft u zelf de toestemming om uw data te delen
 • De partijen waarmee u de data deelt moeten een licentie hebben van de Nationale Bank. Dit betekent dat ze grondig gescreend zijn en voldoen aan strenge voorwaarden met betrekking tot beveiliging van uw data.
 • Controle over uw financiële data levert u de volgende mogelijkheden:
  • Breng uw rekeninginformatie van verschillende banken samen in één tool, zodat u het overzicht behoudt over uw cashpositie.
  • Koppel uw documenten aan uw banktransacties. Zo geeft u meer context aan uw banktransacties en vergemakkelijkt u later opzoekwerk.
  • Betaal uw facturen gemakkelijk en dit met één klik, zonder naar uw bankapplicatie te moeten overschakelen.
  • Deel uw documenten en uw bankgegevens met uw boekhouder zodat de reconciliatie in uw boekhouding vlot kan verlopen.

Met TOCO hoef je niet te wachten op PSD2!

Koppel je CODA bestanden en je boekhouder om je administratie nu al efficiënter te maken.

TOCO zorgt voor uw gemoedsrust:

 • centraliseer je documenten
 • betaal ze met één klik
 • en stuur ze door naar jouw boekhouder….allemaal van uit één oplossing.

Recente blogposts

Delen

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn

Inhoudsopgave

PSD2 geeft u de controle over uw financiële gegevens

Mis onze laatste updates niet.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief. Wij houden je op de hoogte.

Verkoopfacturen

Velen van jullie maken ondertussen hun verkoopfacturen via het TOCO platform. Jullie stuurden ons verschillende suggesties ter verbetering.

Lees meer

Waardevolle tips voor zelfstandigen

Je eigen baas zijn kan geweldig zijn! Je mag zelf kiezen aan welke projecten je wilt werken, je hebt een zekere flexibiliteit in het bepalen van je eigen werktijden, je kan je eigen richting uit gaan. Met die vrijheid komt ook verantwoordelijkheid, want plots heb je geen organisatie meer waarop je kan terugvallen om praktische zaken voor je te regelen.

Lees meer

TOCO zelf testen?

Boek een persoonlijke demo. Of neem de shortcut en probeer TOCO vandaag nog uit. We doen je 90 dagen cadeau, zonder verplichtingen of kredietkaartgegevens.