TOCO werkt samen met andere Belgische fintechs om PSD2-implementatie te versnellen

Belangengroep A78 opgericht om de consument de service te verlenen waar hij wettelijk recht op heeft

Vanaf vandaag verenigt A78 de Belgische betalingsinstellingen met een vergunning van de Nationale Bank van België. Hierdoor hebben de nieuwe betalingsinstellingen, vooral zogenaamde fintech bedrijven nu een eigen belangenvereniging.

Persbericht

De vereniging, waarvan de volledige naam ” Association of 7 and 8 ” is, verenigt alle Belgische betalingsinstellingen met een vergunning van de Nationale Bank van België (NBB) voor de licenties 7 en 8, respectievelijk de nieuwe diensten voor het initiëren van betalingen en voor het ophalen van rekeninginformatie. Vandaar de naam A78.

Snel veranderend banklandschap

De nieuwe belangengroep bestaat naast andere sectororganisaties zoals Febelfin, dat sinds 2003 bekend staat als belangenbehartiger van de financiële sector in België. In de praktijk zijn dit vooral de traditionele grootbanken.

Technologische en juridische innovaties hebben de sector de afgelopen jaren echter aanzienlijk door elkaar geschud. De Europese PSD2 (Payment Service Directive 2) regelgeving, die op 14 september 2019 van toepassing werd, opende onder meer de deuren voor nieuwe, vooral technologische, spelers op de markt. Deze spelers hebben vaak andere behoeften en belangen dan de traditionele spelers. A78 zal deze belangen vertegenwoordigen en verdedigen tegenover de overheid, nationale regelgevers, Europese of supranationale instellingen, traditionele financiële instellingen en consumentenorganisaties. Zij zal ook haar leden informeren en adviseren en optreden als woordvoerder van de media.

De krachten bundelen voor PSD2-implementatie

Een eerste belangrijk onderwerp dat aan bod zal komen is het verzamelen van alle problemen van de leden met betrekking tot PSD2-verbindingen met de Belgische banken en deze bilateraal te bespreken met de banken en met de NBB. De zogenaamde API’s (digitale verbindingen die de banken moeten leveren) schieten vaak tekort. Hierdoor kunnen de klanten van deze nieuwe betaalinstellingen niet de dienst krijgen waar ze wettelijk recht op hebben.

De belangenvereniging is een initiatief van Cake, de gratis bankiersapplicatie die dit jaar wordt gelanceerd en waarmee gebruikers vanuit 1 app meerdere rekeningen kunnen beheren, advies en cashbacks kunnen geven en waarmee gebruikers een cent kunnen verdienen door hun banktransacties te verwerken tot inzichten voor bedrijven. Na overleg met de NBB over de haperende implementatie van PSD2 heeft Cake op verzoek van de NBB het initiatief genomen om de krachten te bundelen met andere fintech-spelers om zo één aanspreekpunt te vormen voor partijen als Febelfin en de NBB.

“Meer dan 4 maanden na de PSD2-deadline voor de banken ondervinden we nog steeds problemen met de aansluiting op de API’s van verschillende Belgische banken. De consumenten kunnen dus nog steeds geen goed gebruik maken van de diensten van Cake en andere nieuwe spelers, ook al hebben ze daar wettelijk recht op. We hopen met A78 snel tot een constructieve oplossing te komen met de banken”. zegt Davy Kestens, oprichter en CEO van Cake.

“De Belgische consument zal het voornaamste slachtoffer zijn van de slechte uitvoering van de nieuwe bancaire regelgeving.”

Davy Kestens, oprichter CakeTweet

Open vereniging

A78 werd opgericht als een vereniging zonder rechtspersoonlijkheid. Het doel is om alle spelers die onder licentie 7 en 8 werken met elkaar te verbinden. In de loop van de komende maanden zal A78 worden omgevormd tot een vereniging zonder winstoogmerk. Dan zullen alle betalingsinstellingen (ook die met vergunning 1 tot 6) zich kunnen aansluiten.

Voorlopig is het voorzitterschap in handen van Yves Bovin…hoofd van Legal & Operations bij Cake. Zodra de vereniging volledig op de rails staat, wordt er een onafhankelijke voorzitter benoemd.

Missie

A78 werd opgericht in januari 2020 en heeft tot doel alle Belgische betalingsinstellingen met een vergunning van de Nationale Bank van België voor diensten 7 (betalingsinitiatiediensten) en 8 (rekeninginformatiediensten) te verenigen.

A78 zal hun belangen vertegenwoordigen en verdedigen tegenover de overheid, nationale regelgevers, Europese of supranationale instellingen, traditionele financiële instellingen en consumentenorganisaties.

De leden van A78 zijn AccountableCakeDigitealExthandIbanfirst en Toco.

Recente blogposts

Delen

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn

Inhoudsopgave

TOCO werkt samen met andere Belgische fintechs om PSD2-implementatie te versnellen

Mis onze laatste updates niet.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief. Wij houden je op de hoogte.

Verkoopfacturen

Velen van jullie maken ondertussen hun verkoopfacturen via het TOCO platform. Jullie stuurden ons verschillende suggesties ter verbetering.

Lees meer

Waardevolle tips voor zelfstandigen

Je eigen baas zijn kan geweldig zijn! Je mag zelf kiezen aan welke projecten je wilt werken, je hebt een zekere flexibiliteit in het bepalen van je eigen werktijden, je kan je eigen richting uit gaan. Met die vrijheid komt ook verantwoordelijkheid, want plots heb je geen organisatie meer waarop je kan terugvallen om praktische zaken voor je te regelen.

Lees meer

TOCO zelf testen?

Boek een persoonlijke demo. Of neem de shortcut en probeer TOCO vandaag nog uit. We doen je 90 dagen cadeau, zonder verplichtingen of kredietkaartgegevens.

Je startscherm is een feed met alle laatste transacties, communicatie en documenten. Zo behoud je het overzicht.