Zijn restaurantkosten fiscaal aftrekbaar?

Begin met lezen

toco integreren in boekhoudkantoor

Intro

Het is het zover: de langverwachte heropening van de horeca. Wij zijn blij dat alle horeca-gebruikers van TOCO weer aan de slag kunnen. Ook voor andere ondernemers is dit goed nieuws: de zoom rooms kunnen af en toe opnieuw vervangen worden door een gezellige zakenlunch! Maar hoe zat het ook alweer met restaurantkosten? Het is immers zo lang geleden… Tijd voor wat opfrissing!

Wat zijn beroepsmatige restaurantkosten?

Zoals de naam al doet vermoeden, worden restaurantkosten gemaakt op restaurant. Dit is een breed begrip en is van toepassing op allerlei soorten horecazaken: van broodjeszaken tot sterrenrestaurants. Hoe duur een professioneel restaurantbezoek is, maakt in principe niet uit. Slechts in enkele gevallen, wanneer de kosten excessief hoog zijn, zal de fiscus de kosten niet goedkeuren. Een exacte bovengrens is er niet. Maar stel dat 20% van jouw omzet opgaat in restaurantkosten, dan wordt het tijd om het voorgerecht af en toe over te slaan. 😉

Om na te gaan of deze kosten beroepsmatig zijn of niet, kan je jezelf best volgende twee vragen stellen:

1. Met wie ben ik op restaurant geweest?

Naar een tapasbar met vrienden? Gezellig, maar dit heeft niets met jouw onderneming te maken en hoort dus ook niet thuis in jouw boekhouding. Een lunch met een leverancier of klant daarentegen is wel van professionele aard en kan dus als beroepsmatig worden beschouwd.

2. Wanneer vond het restaurantbezoek plaats?

Er wordt door de fiscus vanuit gegaan dat zakelijke etentjes plaatsvinden tijdens de werkweek. Ga je toch in het weekend uit eten met een zakelijke partner? Zorg dan voor voldoende bewijsmateriaal om het beroepsmatig karakter aan te tonen.

Zijn deze kosten fiscaal aftrekbaar?

Beroepsmatige restaurantkosten zijn slechts voor 69% aftrekbaar. De BTW op deze kosten vorder je niet terug.

Maar let op: indien je restaurantkosten wil inbrengen, moet je het beroepsmatige karakter kunnen aantonen. Voor elk professioneel restaurantbezoek moet je ook een BTW-bonnetje kunnen voorleggen. Dit bonnetje kan je gelukkig eenvoudig scannen met de TOCO-app.

Je maakt deze kosten ook best met jouw professionele bankrekening. De rekening van vrienden of familie gebruiken zal twijfel zaaien over het professionele karakter van de kost. En wanneer je je eigen rekening gebruikt, zie je de transactie ook meteen staan in jouw TOCO-menu.

Zijn er ook uitzonderingen op de regel?

Wat zou een regel zijn zonder uitzonderingen? Wij sommen de twee meest voorkomende uitzonderingen op:

Uitzondering 1: Restaurantkosten die werden gemaakt tijdens opdrachten die voor meer dan 5 uur per dag werden uitgevoerd buiten de onderneming zijn 100% aftrekbaar. Ook de BTW kan worden teruggevorderd. De bewijslast voor deze uitzondering ligt wel hoger. Je hebt namelijk een factuur nodig op naam van de onderneming. Een BTW-bonnetje volstaat hier dus niet.

Uitzondering 2: Restaurantkosten die voor 100% worden doorgerekend aan de klant zijn ook volledig aftrekbaar indien ze via een factuur worden teruggevorderd. Op deze factuur moet het restaurantbezoek (de datum, de naam van het restaurant, enz.) beschreven worden. Ook deze BTW in je volledig terug. Voor de ontvanger gelden de gewone regels in verband met restaurantkosten.

Jouw geheugen is nu weer helemaal opgefrist en jouw maag waarschijnlijk al aan het grommen. Wij wensen jullie alvast veel plezier tijdens jullie eerste restaurantbezoek!

Meer inzichten en nieuwtjes

Al jouw admin in één handige app

toco vacatures en jobs
30 dagen volledig gratis - geen kredietkaart vereist