Marathon-stress!

Op 23 februari ben ik in Sevilla. Om de marathon te lopen - althans dat is de bedoeling. De laatste dagen voel ik vooral (faal)angst...maanden voorbereiding lijken wel voor niks geweest te zijn...benen blokkeren, spieren doen pijn, ik haal geen snelheid meer en ik heb enkel oog voor dingen die verkeerd kunnen gaan.

Nu komt het er dus op aan om weer in mezelf te gaan geloven! Stormen Ciara en Dennis konden me niet stoppen. Ik kan dit!

Een goede voorbereiding is het halve werk

Een marathon uitlopen is een proces en dat proces begon zo een 3 maanden geleden. Zowel het lichaam als de geest worden getraind voor dat ene moment (al is de verwachting dat dat ene 'moment' 4,5u zal duren   ). De marathon lopen is de 'beloning' voor het gedane harde werk. En dat het hard werken is, dat kan ik je verzekeren! Dit is hoe ik het heb aangepakt:

 • Hulp van een coach

Een trainingsschema werkt voor mij. Op basis van een conditietest, heb ik een schema laten opmaken bij Energylab. Hiermee weet ik perfect welke mijn hartslagzones zijn en hoe ik moet trainen. Het plan is gebaseerd op mijn kunnen en ik voer het uit. 4 dagen per week. Zonder nadenken.

 • Meten is weten - werken naar een doel

Een training uitvoeren is leuk, maar nog leuker is om alles bij te houden, vooruitgang te zien in cijfers en tussendoor “kudo’s” te krijgen van medesporters. De voorbije drie maanden zagen er als volgt uit - volgens Strava:

 • Prioriteiten zetten en karakter kweken

De agenda managen en trainingen inplannen is een uitdaging. Het komt er op neer om prioriteiten te stellen en keuzes te maken. Het vergt karakter om 's avonds de loopschoenen aan te trekken en een uurtje - in het donker- de winterse regen en wind te trotseren.

 • Steun van vrienden en collega's

Lopen met een aangepast trainingsschema is eenzaam. Gelukkig kon ik rekenen op mijn goede vriendin die me vergezelde op de langere duurlopen. Wanneer ik tijdens de middag een training plande, liepen de collega's enthousiast met me mee. Bedankt! Jullie hebben die 54 uren een stuk aangenamer gemaakt! 🙏

De beloning

Hoe 23 februari ook verloopt - snel of langzaam, met of zonder medaille - de beloning is nu al binnen. Ondanks de (faal)angst die me af en toe overvalt voel ik me sterk en weerbaar: de geest is sterker dan het lichaam. En dát gevoel komt niet alleen van pas bij het sporten. Het helpt ook om de rollercoaster van het ondernemen te doorstaan. De 8 fases van een marathon komen in elk geval sterk overeen met het leven als ondernemer :

8 stages of marathon running

 • fase 1: opwinding
 • fase 2: ontkenning
 • fase 3: shock
 • fase 4: eenzaamheid
 • fase 5: wanhoop
 • fase 6: 'de muur'
 • fase 7: bevestiging
 • fase 8: vreugde

Ik vertrouw er dan ook op dat ik op 23 februari tot fase 8 geraak! 🚀

Wat zijn jullie tips om fase 3 tot 6 door te komen- als ondernemer of als sporter?

Veroniek

Recommended Posts